lördag 28 februari 2009

Hemsidevalidering på G

Verklighetslogg
Jag har arbetat en del hem hemsidans struktur och design så att den mycket lättare skall läsas korrekt av de största webbläsarna i användning. Dock så har jag ännu inte haft möjlighet till att kontrollera resultatet till 100% ännu i till exempel Internet Explorer och i FireFox 2. I FireFox 3 fungerar hemsidan perfekt dock.

Ett av de största problemen med Internet Explorer är att få hemsidans meny att visas lika korrekt som den visas i Firefox. Jag har ändrat den grundläggande uppbyggnaden för menyn och jag har använt mig av W3C Validator Service för att kontrollera att koden anses vara korrekt enligt standarnde XHTML 1.0 Strict, enligt vilken jag skrivt hemsidan. Enligt validatorn så bör hemsidan läsas på samma sätt i de flesta webbläsare nu, men som sagt, jag har inte haft tid att kontrollerar resultatet så ingående.

Detta skall göras troligtvis veckan efter lovet. Vi som grupp ska dessutom börja skriva ner information och dekumentation som skall läggas till på hemsidan, men det är inte högsta prioritet än så länge.

Tankelogg
Jag känner att arbetet har gått frammåt ganska mycket. Jag var ganska orolig inför valideringen av hemsidan eftersom den i tidigare webbdesginsarbete gett mig, som relativt amatörmässig htmlkodare, stora problem. Dock känns det som att jag har fått bort mycket inkorrekt kod och dessutom lärt mig en hel del om att skriva lite mer strikt och standardiserad kod. Jag tror fortfarande på att toppenbra slutresultat.

torsdag 19 februari 2009

Ännu mer deb-filer och konfigurering!

Verklighetslogg

De senaste dagarna har jag fått väldigt mycket gjort känns det som. Eftersom att det i princip som är kvar för en release är att lägga till några nya paket och packa om vissa så har jag därför sysslat med det sen jag sist bloggade.Precis som vi talade om på senaste projektmötet var att vi skulle fixa ett metapaket som skulle innehålla alla de program vi vill ska installeras, dels för att hålla installationen så simpel och ren som möjlig, och även göra den enkel att redigera istället för att sitta och pilla i Iso-filens preseed-fil hela tiden.

Detta metapaket kan man ladda ner här (även fast det inte är så värdefullt utanför cd-installationen): Fluxibility-desktop!

Jag har även packat om den Fluxbox-debfil jag förut skapat, då den saknade några funktioner. En av deessa saker var att vårt tema inte valdes, utan att man var tvungen att välja ”Styles → Fluxibility” första gången man startade disten. Detta är nu löst, så alla användare kommer börja med det Fluxbox-tema jag har skapat. Ytterligare saker jag har gjort är att fixa menyn så att den nu ser ut som vi ville att den ska se ut, där har jag bland annat lagt till snabbknappar i menyn till vanliga program man använder, så som t.ex. textredigerare och terminal. Jag har även fixat så att Conky startas när man startar Fluxbox, och att vår bakgrundsbild automatiskt väljs för alla användare.

Detta paket kan man ladda ner här: Modifierad Fluxbox-deb!

Fluxbox i sig saknar ju något enkelt sätt att se prestandaförbrukning etc, därför har vi valt att ha med Conky i vår distribution. Standardkonfigurationen som följer med Conky var jag inte riktigt nöjd med, och eftersom att ett av vårt mål med den här disten är att den ska vara rätt enkel så har jag ändrat konfigurationen, så att användarna inte själv ska börja dyka in i en textredigerare och börja modifiera. Eftersom att vårt mål är att ha ett väldigt lättviktigt system har jag modifierat konfigurationen så att den ska uppdateras mer sällan och bara visa den viktigaste informationen, för att dra så lite resurser som möjligt.

Detta paket kan man ladda ner här: Modifierad Conky-deb!

Jag har även lagt till några andra debfiler, som jag dock inte har modiferat, då det inte har behövts. Dessa är bland annat Leafpad, en lättviktigt textredigerare, PCManFM som vår filhanterare etc.

Så nu har vi inte så mycket arbete kvar på distributionen, utan det mesta som kvarstår är mest finlir, och att lägga till några program till installationsskivan.

Här bifor jag en screenshot på den senaste versionen vi jobbar på, detta är hur allt ser ut default:



Det jag ska försöka fixa de kommande dagarna är att packa ner det ikon-paket och det gtk2-tema vi vill ha till disten, och se till att detta är de ikoner och tema som är standard för alla användare.

Tankelogg

Som jag tidigare påpekade så har arbetet med distributionen gått betydligt bättre de senaste veckorna, både för min del, men även för hela gruppen känns det som. Det känns som att vi kommunicerar bättre och att vi alla försöker få färdigt disten i tid. De kommande veckorna är rätt lugna om man ser till t.ex. skolarbete, så att få ut en release snart inget som oroar mig särskilt mycket. Jag känner mig rätt lugn, men ändå lite irriterad att det har blivit lite förskjutning på releasetiden, men eftersom vårt mål med distributionen är att skapa en distribution anpassad för att vara lätt att använda och lättviktig så är det viktigt att man ser till att man släpper ut något som är väldigt stabilt, och inte halvfärdigt. Arbetet med iso-filen har jag fått erfara vara väldigt tidkrävande, då man måste räkna om md5-checksummor, signera skivan med GPG-nyckel och till sist packa om den för varje lite modifiering man gör, och sedan testa installera skivan. Det blir ett ”trial and error”-arbete som man lätt kan bli lite trött på. Men arbetsmoralen är ändå hög då man verkligen vill hinna göra så mycket som möjligt, och så bra som möjligt.

söndag 15 februari 2009

Kort om hemsidan

På grund av skolarbete och krångel med datorn så har arbetet sniglat sig fram.

Nu jag har fått tag i en bra version av våran logga och denna ska läggas till på hemsidan den kommande veckan. Vi som grupp måste sätta oss ner och snacka ihop oss lite grann om hesidans utseende angående färger och liknande. Dessutom måste jag fixa ihop en del information om vår dist och själva projektet att lägga ut på hemsidan.

Så här ser hesidan ut just för tillfället: Fluxibility

Jag valde att hosta hemsidan på 50webs eftersom det är en mycket stabil och trevlig gratissida som erbjuder totalt reklamfri hosting.

Jag har känt att arbetet gått sakta och det var varit lite av en börda, men nu börjar det komma loss lite gann och förhoppningsvis så kommer det flyta på i framtiden också.

Debian-paket.

Verklighetsblogg

I veckan var det tänkt att jag skulle försöka fixa tre saker, nämligen:

Textfärgen i installation-menyn.
Ett Debian-metapaket för vår dist.
Fluxbox-debianpaket med vårt tema.

På grund av en del skolarbete har jag bara hunnit göra sista saken.
Efter lite tjorv med att fp paketering att fungera sp har jag nu en
fungerande Fluxbox-debfil som även inkluderar vårt tema som
standardtema.

Denna deb-fil har jag lagt till i senaste iso-filen. Här följer screenshot + deb-fil:



Ladda ner Fluxbox.deb med vårt tema här!

Det är fortfarande lite småfix som måste fixas för Fluxbox, bland annat att bakgrundsbilden automatiskt laddas när man startar Fluxbox.

Det vi måste försöka fixa nästa vecka är som sagt debian-metapaketet som innehåller alla program, och eventuella teman och inställningar.

Vi börjar närma oss en release nu, förutom att fixa meta-paketet är det bara några (mindre) saker som ska fixas till iso-filen.

Tankelogg
Desto närmare vi kommer till slutdatumet känner jag mig paradoxalt lugnare. Det känns som att det för varje vecka har gått bättre och bättre med vårt arbete, detta har förmodligen med den planering och forskning som man tidigare har lagt stor tid på. Det känns som att den tiden verkligen har varit nyttig, om än lite jobbig.

fredag 13 februari 2009

Fredag den 13:e

Verklighetslogg

Under de senaste veckorna så har vi diskuterat programutbudet och spånat lite kring olika alternativ för de funktioner som vi vill inkludera i vårt programutbud, främst då de mest väsentliga såsom ord- och bildbehandlingsprogram, lättare textformaterare, webbläsare och terminalemulator. Vi har även beslutat att dessa dessutom ska kopplas till ett s.k. metapaket, som på ett ungefär blir det som utmärker just vår distro, precis på samma sätt som Gnome, KDE och XFCE distribuerar sina egna skrivbordsmiljöer och programutbud i sina egna metapaket.

Som framgår så är det fortfarande alltså några beslut som ska fattas, men utöver detta så måste vi även modifiera ett existerande alternativt skapa ett eget .deb-paket, då vårt eget fluxboxtema måste inkluderas i paketpoolen. David nämnde även något om inställningar, mest troligt relaterade till användargränssnittet, men det får vi ta och diskutera vidare nästa vecka. Personligen så ska jag försöka se till att läsa en del om olika programalternativ samt att försöka mig på lite skapande av egna .deb-paket.

Tankelogg

Just nu känns det faktiskt riktigt bra. Vi har en färdig grund och har lärt oss att använda våra verktyg som behövs för vår produkts utveckling, och vid nuläget så kvarstår inte mycket alls innan vi har en produkt som uppfyller våra krav vad som gäller utformning, och är därmed redo för en release. Den kommande veckan ser ut att bli rätt så stressig när det kommer till övrigt plugg, så vi får helt enkelt se hur mycket tid man får över till arbete med projektet. Nu har vi även påbörjat en annan smått liknande kurs, Projekt & Företagande, som även den är fritid-egen-planering-eget-ansvar-kurs, så vi får helt enkelt se hur dessa "kommer överens" så att säga. Hur som helst så känns det som sagt vid nuläget riktigt bra, och de följande två veckorna kommer mest troligt föra med sig ytterligare framsteg för vår produkt. Jag vet själv inte när vårt nästa handledarmöte är inplanerat, men om inte annat så får vi helt enkelt ta och snacka om detta med Fredrik då vi träffar på honom i skolan nästa vecka.

lördag 7 februari 2009

Nu närmar sig det den första releasen!

Verklighetslogg

Efter mycket tjorv med att få iso-filen att fungera så har vi nu lyckats. Vi använde oss av guiden här: https://help.ubuntu.com/community/InstallCDCustomization, som vi tidigare har pratat om och använt oss av. Vi använde oss även av UCK, Ubuntu Customization Kit, för att sköta uppackning och nerpackning av iso-filen, och nu fungerar det. Men det är fortfarande en hel del kvar att göra.



Marcus har i veckan designat en officiel logga till disten, som man kan se i bilden där uppe. Ett problem jag har stött på i veckan när jag har hållt på med iso-filen är att jag inte lyckas ändra text-färgen i cdns boot-meny, trots att det känns som att jag har kikat i alla tillgängliga konfigurationsfiler. Detta tänkte jag försöka lösa i veckan.

För att hålla installation så användarvänlig så finns fortfarande många av de originella inställningar.



Som sagt så fungerar nu installation, som ger oss ett system med det mest nödvändiga och även Fluxbox och lite andra mjukvaror.



Det återstår ändå några saker, och det här är väl det som ska göras som nästa sak på iso-filen. Utöver det ska vi fortsätta jobba på hemsidan och på rapporten.

  • Fixa färgen i skivans boot-meny
  • Skapa ett meta-debian-paket (Fluxibility-desktop) som installerar alla deb-filer vi vill ha.
  • Skapa en Fluxbox-deb som innehåller mitt Fluxbox-tema, men även konfigurationsfiler som ska ligga i användarens hemma-mapp.
Tankelogg
Det känns verkligen som att det börjar bli något av det här projektarbetet nu, den där oron som fanns förut har försvunnit. Visst börjar tiden bli knapphändig, men vi har inte så himla mycket kvar nu, så vi bör med ganska stor sannorlikhet hinna färdigt i tid.